2020. jelentős mérföldkő a Magyar Ifjúsági Tanács életében, hiszen idén ünnepeljük a szervezet megalakulásának 25. évfordulóját.

A jubileumi évre fókuszálva a MIT csapata számos rendezvénnyel készül, melyeknek programját a tagszervezeti vezetőkből összeálló elnökség egy átfogó, háromnapos elnökségi ülés során fogja véglegesíteni február 10-12 között. A tervezett programok közt szerepel a már hagyományosnak számító Dinamit! sikerkonferencia, a 2019-ben debütáló Mesterségem címere állásbörze harmadik kiadása, visszatér a megújult Civilsuli képzés, de idén is lesz Tusványos, valamint Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő.

4. Dinamit! Teret nyitunk!

A március 7-én megrendezésre kerülő sikerkonferenciának az eddigi évektől eltérően a kolozsvári Győzelem Mozi (Cinema Victoria) ad otthont. A szervezők remélik, hogy idén sikerül bevonzani a Kolozsváron tanuló magyar fiatalok zömét, akik pályaválasztás előtt állva ihletet meríthetnek a náluk csupán néhány évvel idősebbektől.

Az előadók között lesz orvos, cukrász, színész, rendező, kertész és több vállalkozó, akikkel a résztvevőknek számtalan lehetőségük lesz személyesen is beszélgetni. A tavalyi évben kiadott Dinamit! sikerkiadvány is bemutatkozik a nagyközönség előtt, mely röviden összefoglalja az eddigi előadók történeteit.

Civilsuli

A korábbi évekből ismert Civilsuli idén teljesen megújul. Március 13-14. között a MIT tagszervezeteinek központi munkatársai egy, a digitális kompetenciákat fejlesztő képzésen vehetnek részt. A képzés lejártával a résztvevők egyszerűbb arculati elemeket, közösségi média tartalmat tudnak majd gyártani szervezeteiknek, így megkönnyítve és leegyszerűsítve az irodai munkát.

Mesterségem címere – állásbörze

Ez a magyar nyelvű állásbörze kiváló lehetőség arra, hogy a Kolozsváron élő magyar ajkú álláskeresők és munkaadók találkozhassanak. A rendezvény helyszíne a kolozsvári Kaszinó, ahol március 18-án legalább 10, különböző profilú cég munkatársai fogják várni a munkát kereső fiatalokat.

31. Tusványos

A Magyar Ifjúsági Tanács legnagyobb programja 2008. óta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, vagy ismertebb nevén Tusványos. Ahogy azt már megszokhatta a közönség, idén július 21-26. között is lesz MIT sátor és kisszínpad, ahol napközben számos ifjúsági témájú beszélgetést és előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, míg esténként az erdélyi zenekarok és DJ-k kapják a főszerepet.

14. Adj, király, katonát!

2019-ben megújult vetélkedővel készültek a szervezők, mely a diákok és kísérőik visszajelzései alapján egyértelmű sikert aratott. Az online felületen zajló elődöntők izgalmai után természetesen idén is sor kerül majd a nagyszabású, november 21-én zajló MindentEldöntőre, ahol a résztvevők és szervezők a rengeteg e-mail-váltás és telefonbeszélgetés után személyesen is találkozhatnak.

A tény, hogy a rendezvény immáron tizennegyedik alkalommal kerül megszervezésre, egyértelműen bizonyítja, hogy a diákoknak igényük van az iskolapadon túlmutató fejlődési lehetőségekre és örömmel kihasználják azokat.

MIT gála

Az év végén, november 28-án fog sor kerülni a Magyar Ifjúsági Tanács tisztújító önkéntesgálájára, ahol bemutatásra kerül a szervezet és tagszervezeteinek tevékenységét összefoglaló rövidfilm. A gála egy olyan ünnepi alkalom, ahol a szervezet vezetősége köszönetet mond az elmúlt 25 évben a szervezetet támogató és segítő intézményeknek, önkénteseknek és méltó módon zárja a 25. évet.

Az ünnepi évben ünnepi, huszonötös MIT-lógót használ a szervezet, illetve az elmúlt 25 évről egy összefoglaló, dokumentarista jellegű film készül, amelyet az év végi Gálán vetítenek le, ezután pedig az interneten is elérhető lesz.

_

Év közben számos más programot kínálnak a MIT tagszervezetei is, melyek közül az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) idén 5. alkalommal szervezi meg a Válts irányt! IKE fesztivált, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) megalakulásának 120. évét, míg az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) fennállásának 30. évét ünnepli.

Az ODFIE kiemelt rendezvényei a június 12-14. között Tusnádfürdőn zajló OMNIUM – IV. ODFIE Sportolimpia, a 44. Unitárius Ifjúsági Konferencia, melyre július 10-12. között kerül sor Jobbágyfalván, Tündér Ilona Völgyében), az ARTZ – 4. Összművészeti találkozó, mely augusztus 13-16. között kerül megrendezésre egy erdélyi településen, a hagyományos, XXIII. Dávid Ferenc Emlékzarándoklat Déván, november 7-én, valamint a decemberi ODFIE gála.

Az UFF fontosabb programjai ebben az évben a XXVIII. Székelyudvarhelyi diáknapok május 4-10. között, az augusztus 27-30. között Varságon megrendezésre kerülő angol tábor, a tavaly debütáló Környezettudatos Családi Nap szeptember 19-én, a hagyományos Városi Gólyabál november 13-án, a tizenegyedik alkalommal megszervezésre kerülő Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató november 21-én, a december 18-20. között zajló XIX. Erdélyi Labdarúgó Diákkupa, valamint az UFF közgyűlés és karácsonyi buli december 26-án.

Az IKE február 29-én tartja az Önkéntes Gáláját, valamint munkatársképző hétvégéket szervez március 19-22., április 16-19. valamint május 14-17. között. Július 27. és augusztus 2. között kerül sor a Gitártáborra, az 5. Vált irányt! IKE fesztiválnak pedig Nagyenyed ad otthont augusztus 11-15. között.