A hatályos járványügyi korlátozásoknak megfelelően szerdán, 2020. november 25-én tartotta az ez évi online Küldöttgyűlését a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), ahol a Tagszervezetek küldöttjei körében beszámoltak az elmúlt kétéves mandátum tevékenységeiről, majd a gyűlés végén tisztújításra került sor.

A MIT idén ünnepeli fennállásának 25. évfordulóját, ez alkalommal számos meglepetéssel készültek az ernyőszervezet vezetői. A koronavírus-járvány sajnos keresztülhúzta a számos tervüket, viszont így is sikerült néhány kiemelkedő programot megvalósítani, többek között a márciusi 4. Dinamit sikerkonferenciát Kolozsváron, valamit 14. Adj, király, katonát! online ifjúsági vetélkedőt. A nagy népszerűségnek örvendő Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, közismertebb nevén Tusványos, harmincegyedik kiadása a mindnyájunkat éríntő áldatlan helyzetnek köszönhetően idén elmaradt, ugyanis egy ekkora tömegrendezvényt lehetetlen lett volna az online térbe átköltöztetni. A jubileumi tábornak tavaly több mint 70 000 látogatója volt a hét során. A MIT elmúlt 25 évéről, illetve a közelmúltról film is készült, amely megtekinthető az alábbi linken:

 

A MIT Alapszabályának megfelelően a novemberi Küldöttgyűlés a Tagszervezetek (IKE – Ifjúsági Keresztyén Egyesület, ODFIE – Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, UFF – Udvarhelyi Fiatal Fórum) küldötteinek számbavételével és az elnök köszöntőjével, valamint beszámolójával kezdődött.  2011-ben a MIT elnökségébe delegált (MISZSZ részéről) Fancsali Barna 2013-tól töltötte be az elnöki pozíciót, aki az elmúlt 2 év mandátumát, illetve elnökségének elmúlt 7 évét is értékelte. „Természetesen nem így készültünk az ünnepi Küldöttgyűlésre, de ahogy mindenki másnak, nekünk is alkalmazkodnunk kellett a jelenlegi helyzethez. […] Úgy gondolom, hogy elérkezett az ideje a váltásnak, és bizton állíthatom, hogy jobb állapotában adjuk át a szervezetet, mint ahogyan kaptunk. Talán az elmúlt időszak legnagyobb megvalósítása, hogy sikerült egy ütőképes, felkészült csapatot „hátra hagynunk”, akikre nyugodt szívvel bízhatjuk rá az ernyőszervezet működtetését!” – mondta el Fancsali Barna leköszönő elnök (20132020).

Ez után következett a többi alelnök beszámolója, többek között a leköszönő Vass Orsolyáé (UFF), valamint Tussay Szilárdé (IKE), akik az elmúlt 5 évben segítették tisztségviselőként a szervezet munkáját. A beszámolók után a jelöltállítás, majd a titkos szavazás következett, amelynek az eredményeként újra női elnököt köszönthetünk a szervezet élén, Barothi Brigitta (ODFIE) személyében. Utoljára 2011-ben volt hasonló eset, amikor Sándor Krisztina, szintén az ODFIE részéről adta át az akkori elnökséget. A szervezet továbbá három általános alelnököt is választott, akinek pontos munkaterületét az első elnökségi ülésen határozzák majd meg. Horváth Réka (ODFIE) és Toth Tímea (UFF) „újráztak” és megtartották alelnöki tisztségüket, illetve új elnökségi tagként Apetroae Lucas (IKE) kapott kétéves felhatalmazást, ugyancsak alelnökként. A MIT elnöksége kiegészül a Küldöttgyűlés által jelölt és megválasztott Tusványos főszervezői „székkel”, amelyet továbbra is Popa Ilona, az ODFIE elnöke, és az elmúlt 4 tábor főszervezője tölt majd be.

A MIT elnöksége: Barothi Brigitta elnök, Horváth Réka alelnök, Toth Tímea alelnök, Apetroae Lucas alelnök, Popa Ilona Tusványos főszervező

Az erdővidéki (Nagyajta) származású megválasztott elnök már 3 éve tagja a MIT elnökségének, több programnak a felelőse, az ODFIE kulcsembere. Érdekesség, hogy Barothi Brigitta éppen az idén, a MIT-el egy évben töltötte be huszonötödik életévét. „Az elmúlt három évben folyamatosan azon dolgoztam, hogy tapasztalatot szerezzek a lehető legtöbb területen, ami egy szervezet életéhez kötődik. Felkészültnek és elszántnak érzem magam, hogy a következő időszakban a szervezeten keresztül képviselni tudjam a Tagszervezeteinket és rajtuk keresztül az erdélyi ifjúságot. Minden erőmmel azon leszek, hogy jó csapatot és továbbra is sikeres szervezetet építsünk! ” – tudtuk meg Barothi Brigittától, a frissen megválasztott MIT-elnöktől.

Az újonnan megválasztott elnökség munkájára Isten áldását kérjük és sok kitartást, valamint erőt kívánunk az elkövetkező két éves mandátumhoz!