2017. szeptember 19., kedd

Dióhéjban a MIT-ről

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) romániai, országos ifjúsági szervezeteket tömörítő ernyőszervezet. Elsődleges feladatának tekinti a tagszervezetek érdekképviseletét, a közös értékek mentén történő együttműködések szorgalmazását.

 
A MIT tagja lehet bármelyik romániai magyar ifjúsági szervezet, amely elfogadja a MIT
Alapszabályzatát. Teljes jogú tagok a romániai magyar ifjúság országos szintű szervezetei lehetnek.
 
A MIT 1995-ben a teljes romániai magyar ifjúságot képviselő ernyőszervezetként jelent meg. Az eltelt több mint egy évtizedben több rendezvény, képzés, ifjúságpolitikai javaslat és közéleti megnyilvánulás jellemezte a MIT tevékenységét.
 
A MIT történetéről
 
Könyvajánló – A Másfél évtized egy interjúkötet, amely a jelentős ifjúsági szereplők szemszögéből ismerteti az erdélyi ifjúsági életet 1990-től a MIT 10. éves évfordulójáig, bemutatva a meghatározó folyamatokat. A könyv elsősorban interjúkötet, kiegészítve kronológiával, fényképekkel, egy elemző írással és más mellékletekkel.
 
A MIT néhány programja
 
A jelenből:
 
Adj,király, katonát! – csoportos ifjúsági vetélkedő 10–15 éveseknek
A vetélkedők célja a családközpontú életszemlélet közvetítése, ilyenként szervesen illeszkedik azÁldás, népesség mozgalomhoz.
A MIT 2007 óta szervez vetélkedőt a gyerekek számára.
 
Civilsuli és Közéleti Vándortábor
Célja az erdélyi magyar középiskolás fiatalok érdeklődésének felkeltése a civil szféra és a közéleti kérdések iránt, valamint közvetlen tájékozottságuk fejlesztése az említett területeken.
2007–2008, illetve 2009–2010 között két ízben szervezte meg a Civil és közéleti iskolát, ismertebb nevén, Civilsulit.
 
Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Szabad ötletek szabad fóruma, mely mára egy folyamat védjegye lett.
2008-tól a MIT a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor erdélyi főszervezője.
 
 
A közelmúltból:
 
Tekerj rá! – biciklizés az autonómiáért
Célja az önrendelkezés természetes igényének erősítése volt az erdélyi magyar társadalomban. Egyszerűen és közérthető formában – civil kezdeményezésként – hirdettük az autonómiát.
 
Egy mosoly gyermeknapra – „cipősdoboz-akció” erdélyi nagycsaládoknak
 
Kampány a kettős állampolgárságért
 
Az önálló állami magyar egyetemért szervezett megmozdulások
 
 
Tagszervezetei:
 
Az Erdélyi IKE az Erdélyi Református Egyházkerület keretén belül működő ifjúsági ernyőszervezet. Több mint 50 helyi ifjúsági csoportot felölelő, önálló jogi személy. Célja tagcsoportjai és a református ifjúság képviselete, nevelése a négyes program szerint: fiatalok lelki, testi és értelmi nevelése, illetve keresztyén szolgálat.
 
 
Az ODFIE az Erdélyben, Romániában élő unitárius ifjúság szervezete. Célja, hogy tagjait szervezett keretek között segítse vallásosságuk megélésében, és az unitárius ifjúságot képviselje társadalmi szinten. Az ODFIE-nek ma több mint 50 egyházközségi egyletben közel 1600 tagja van. 
 
A MISZSZ romániai magyar fiatalok önálló szervezeteinek szövetsége. Legfőbb célja a magyar ifjúság érdekképviselete, jogainak védelme, a demokrácia intézményesítésében, a civil társadalom kiépítésében való szerepvállalás és a rendezvényszervezés.
 
Az EMI az erdélyi magyarság nemzeti öntudatra ébredése, szülőföldjén való maradása, megerősödése és önrendelkezési jogának kivívása érdekében végzi tevékenységét.
 

 


Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2012-11-23