2017. szeptember 21., csütörtök

Információs Társadalom Parlamentjében a MIT

 
2011. június 1-2. között a magyarországi Informatika a Társadalomért Egyesület szervezésében sor került az Információs Társadalom Parlamentje nevet viselő konferenciára. Az országház volt főrendházi üléstermében tartott rendezvényen a Magyar Ifjúsági Tanácsot (MIT) és tagszerevezeteit a következő szervezeti vezetők képviselték: Sándor Krisztina és Vadász-Szatmári Huba (MIT), Tőkés Lehel és Józsa István Örs (Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet), Ferkő Andor és Márton Előd (Ifjúsági Keresztyén Egyesület), Györgyjakab Tímea és Györgyjakab Pál (Romániai Magyar Cserkészszövetség) és Kristály Bíborka Réka, valamint Bozsó Imre Lehel (Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége).
 
A kétnapos fórum fontosabb témái az jövő információs társadalmának lehetőségei, a digitális írástudók számának növelése, értékeink és jogaink megvédése, a kormányzatok internetalapú szolgáltatásainak bővítése voltak. A szerdai nap plenáris előadásai, majd a széles körben tartott kerekasztalbeszélgetések során megismerhettünk külföldi pozitív példákat, új fejlesztési ötleteket, de szó esett a civil szervezetek szerepéről is. Az információszolgáltatás, tanítás mellett a nonprofit szektor partnere lehet az államnak és gazdasági szférának a kutatásban, tervezésben egyaránt. Ennek egyik első lépése lehet ez a Parlament, mely az ülés végén egy közös nyilatkozatot fogadott el az információs társadalom közös fejlesztéséről.
 
A fórum második napján szekcióbeszélgetéskre került sor, amelyek keretében szakágak mentén lehetőségük volt a résztvevőknek egy adott téma mélyebb értelmezésére, kibontására. Az Információs Társadalom Parlamentjében a vezető informatikai, innovációs cégek képviselete mellett a kormányzat képviselői, független szakemberek és civil szervezetek is részt vettek, ezáltal e rendezvény hozzájárult a különböző ágazatok közti kapcsolatok erősítéséhez is.
 
A MIT küldöttsége a konferencián való részvétel mellett szakmai tanácskozásokon vett részt.
 
MIT Sajtóiroda (Kristály Bíborka Réka)
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2011-06-02