2017. szeptember 21., csütörtök

Felsőőrön ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

2011. május 14-én az ausztriai Felsőőrön tartotta soros ülését a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK). Az erdélyi régiót a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) részéről a következők képviselték: Bozsó Imre Lehel, a MIT alelnöke a MIK Állandó Bizottságának erdélyi tagjaként vezette az erdélyi küldöttséget; mellette Vadász-Szatmári Huba (MIT), Kristály Bíborka Réka (Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet), Györgyjakab Tímea és Györgyjakab Pál (Romániai Magyar Cserkészszövetség), Sebestyén Zita (Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége) egészítették ki a MIT csapatát. Az ülésen a MIK erdélyi tagjaiként részt vett még Szakács Júlia (Erdélyi Magyar Ifjak), Bodor László (Magyar Ifjúsági Értekezlet), Kassay Boglárka (Romániai Fiatal Kutatók és Doktoranduszok Szövetsége), Máthé Szabolcs és Ravai Nagy Levente (Országos Magyar Diákszövetség), Apjok Norbert (Itthon, Fiatalon Mozgalom), valamint Bagaméri Noémi (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége).
 
A konferenciát Felsőőr polgármestere, Gerhard Pongrácz nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúsági főosztályvezetője. A délelőtt folyamán Philipp Nagel, az ausztriai szövetségi ifjúsági tanács elnöke ismertette szervezetüket, annak felépítését és munkáját, majd a régiók és az Állandó Bizottság beszámolói hangzottak el.
 
Dr. Somogyi László történész a burgenlandi magyarság rövid történetét és helyzetképét ismertette a jelenlevőkkel. A rövid történelmi áttekintés után Potápi Árpád János, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, majd Mihalovics Péter miniszteri biztos tartottak előadásokat.
 
Az ebédszünet után kerekasztal beszélgetés alakult ki, amelynek során a konferencia résztvevői által feltett kérdésekre Téglásy Kristóf főosztályvezető, Mihalovics Péter miniszteri biztos, Benked László ösztöndíj referens, Kapus Krisztián bizottsági elnök és Potápi Árpád elnök urak válaszoltak. Ezek után a Magyar Ifjúsági Konferencia elhatározta egy bizottság felállítását, amely kidolgozza a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) szerkezetét, majd azt a tagszervezetek elé bocsájtja megvitatásra. A konferencia munkálatai a Zárónyilatkozat elfogadásával zárultak.
 
Vasárnap, május 15-én a konferencia résztvevői közös kiránduláson vettek részt, megtekintették Szalónak várát és a benne található Béke Egyetemet is.
 
MIT Sajtóiroda
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2011-05-19