2017. szeptember 19., kedd

Adj, király, katonát! országos döntő volt Kolozsváron

  
A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett csoportos ifjúsági vetélkedő partiumi és közép-erdélyi résztvevőinek országos döntőjére került sor tegnap, 2011. március 19-én, Kolozsváron. A rendezvénynek a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György díszterme adott otthont.
 
Az idén ötödik alkalommal megszervezett vetélkedősorozat keretében idén 45 erdélyi településen szerveztek helyi elődöntőt. Az innen továbbjutott csapatok fele pénteken érkezett a kincses városba. A program délután ismerkedéssel, közös vacsorával kezdődött.
 
Szombaton, miután minden település képviselői megérkeztek, Bardócz Csaba programfelelős megnyitotta a rendezvényt, és üdvözölte a MIT nevében a gyermekeket, azok kísérőit, illetve az érdeklődő résztvevőket. A vetélkedő célját, létrejöttének körülményeit felelevenítve hangsúlyozta a nagycsalád szerepét, annak fontosságát. Ezután Rácz Norbert (kolozsvári unitárius lelkész), a játékmester és a versenyen szereplő próbák kitalálója vette át a szót, aki bemutatta a bírálóbiztosokat. Sándor Boglárka aSzabadság Napilap és az Életfa Családsegítő Egyesület képviselőjeként, Csete Örs a magyarországi Apáczai Közalapítvány igazgatójaként, Bardócz Csaba pedig az Adj, király, katonát! vetélkedő programfelelőseként, megálmodójaként alkották a zsűrit.
Rácz Norbert játékvezető társa Molnár Imola teológiai hallgató volt. A vetélkedő próbáinak levezetésében, a megfelelő hangulat megteremtésében munkájukat lelkes csapat segítette, akik szerepjátékokat játszottak, a gyerekek nagy örömére.
 
A 22 háromfős család kialakítása után a játékmesterek 3 nagy csoportba osztották a versenyzőket, és míg két csoport a nézők előtt vetélkedett, különböző ügyességi feladatokat oldott meg, addig a harmadik csoport egy másik teremben a szöveggyűjtemény alapján összeállított kérdésekre felelt. A kérdéssorokra adott válaszok alapján választották ki a szervezők azt a tíz diákot, aki a MINDENTelDöntőn vehet részt Tusnádfürdőn, 2011. július 20-án a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében.
 
A teremben vetélkedő háromfős családoknak több érdekes próbát kellett kiállniuk. A gyermekek többsége alapos felkészültségről, ügyességről és talpraesettségről tett bizonyságot. A próbák végén, amikor minden csapat a játék során szerzett pontokat jelentő almáival párbajra hívhatott ki bárkit, kockáztattak, hogy minél jobb helyen végezzenek. A próbák sokszínűsége alapján is kiderült: e vetélkedő legfőbb célja a családszemlélet közvetítése, a közösen átélt izgalmak nyomán a csapatban való összetartozás érzésének erősítése.
 
A szombati próbasorozatot késő délután az eredményhirdetés és díjkiosztás zárta. Támogatóink és a szervezők jóvoltából minden gyermek vehetett át ajándékot. Minden résztvevő idén nyáron a székelyföldi Hun táborba hivatalos, amit Bardócz Csaba szervez az Adj, király, katonát! vetélkedősorozat országos döntőseinek.
 
A kolozsvári országos döntőn első három helyezést elért csapatok:
I.        helyezés: A 3 pillangó csapata: Domokos Abigél (Szilágypanit), Bordi Rebeka (Vámosgálfalva), Gábor Krisztina (Héderfája)
II.     helyezés: Csonkacsalád: Kulcsár Alex (Székelyhíd), Borsi Réka (Margitta), Szabó Szilárd Sándor (Szamosújvár)
III.   helyezés: Csókák csapata: Mocodean Zoltán (Bálványosváralja), Murgui Orsolya (Székelyhíd), Balla Tamara (Margitta)
 
Az országos döntő megszervezésében támogatást nyújtottak: a Powerbelt Kft., az Evoline Kft., a Kriterion Könyvkiadó, a Koinónia Könyvkiadó, a Phoenix Könyvesbolt, valamint az Erdélyi Unitárius Egyház, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA), a Szülőföld Alap és a Communitas Alapítvány.
 
Az Adj, király, katonát! vetélkedő székelyföldi résztvevőinek országos döntőjére április 2-án, Sepsiszentgyörgyön kerül sor. Idén e vetélkedőn Erdély 45 településén mintegy 2500 gyermek vett részt.
 
              
      családokká válnak az eslő közös próbán                          pókhálóba gabalyodva
 
Kristály Bíborka Réka
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2011-03-20