2017. szeptember 21., csütörtök

Sepsiszentgyörgyön ülésezett a Magyar Országgyűlés Ifjúsági Albizottsága

 
 
 
 
A Magyar Országgyűlés Ifjúsági Albizottsága január 29-én kihelyezett bizottsági ülést tartott Sepsiszentgyörgyön, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) szervezésében. A bizottsági ülés egyetlen napirendi pontja az erdélyi ifjúsági szervezetekkel való ismerkedés volt, ennek érdekében a bizottsági ülésre egyforma képviseleti arányban meghívást kapott a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is.
 
A MIT részéről a küldöttségben rész vettek a MIT elnöksége részéről: Sándor Krisztina elnök, Bozsó Imre Lehel és Tőkés Lehel alelnökök, valamint a tagszervezetek (a Romániai Magyar Cserkésszövetség, az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület, a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet) elnökségi tagjai és központi munkatársai. A MIT küldöttségében vettek részt az EMI háromszéki szervezetének elnökségi tagjai és munkatársai is.
 
Az albizottsági ülést Kapus Krisztián országgyűlési képviselő, a bizottsági elnöke nyitotta meg, és bemutatta a jelenlevő albizottsági tagokat (Lakatosné Sira Magdolna – FIDESZ, dr. Stágel Bence – KDNP, dr. Varga László – MSZP, Baráth Zsolt – JOBBIK).
 
Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes az ifjúsági szervezetek működését támogatni, odafigyelni javaslataikra, politikai nézetektől tagszervezewrtek és helyzettől függetlenül.
 
A köszöntők után a két ernyőszervezet egyenként félórás bemutatkozásra kapott lehetőséget. A MIT múltjáról és jelenéről Sándor Krisztina elnök tartott felvezetőt, melyet a tagszervezetek jelenlevő elnökségi tagjai egészítettek ki. A MIT közéleti szerepvállalása, valamint jelenlegi országos szintű rendezvényeinek ismertetése mellett elhangzott: a tagszervezetek sokszínűségének köszönhetőn nagyon tág a programkínálat, ugyanakkor az ifjúságot érintő kérdésekben az ernyőszervezet, valamint a partnerek rendszeresen egyeztetnek. A MIT küldöttségének tagjaiként Gaál Sándor, az RMCSSZ elnöke, Ferkő Andor, az IKE alelnöke, Tőkés Lehel, az ODFIE társelnöke, valamint Nemes Előd, az EMI háromszéki elnöke egészítették ki a bemutatkozást.
 
Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Ifjúsági Főosztályának vezetője is jelen volt a gyűlésen, köszöntőjében pedig kiemelte azokat a témákat, amelyek az erdélyi ifjúsági szervezetek számára is hasznosak lehetnek. A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) a kárpát-medencei ifjúsági szervezetek fórumaként elsődleges partnere az Ifjúsági Főosztálynak, mely által reméli, hogy ifjúságpolitikai kérdésekben érdemi együttműködésre számíthat minden kárpát-medencei régió ifjúságával. Külön kiemelte a legnépesebb erdélyi régió szerepét és súlyát a MIK-ben. Beszélt a Mozaik ifjúságkutatási programról, mely régiónként 25 fős fókuszcsoporttal kutatja a fiatalok igényeit. A kutatás első eredményeit már az idei Tusványoson szándékukban áll bemutatni. Elmondta, hogy az Ifjúsági Főosztály részéről jelenleg 25 millió Ft-os kiosztható alap áll határon túli ifjúsági szervezetek támogatására.
 
Dr. Stágel Bence, az albizottsági egyik tagja, az IKSZ (Ifjúsági Keresztyén Szövetség) elnöke is üdvözölte a résztvevőket, kiemelve, hogy mind a könnyített honosítási eljárást, mind pedig az autonómiát kiemelt jelentőségű kérdésnek tartják a bizottság részéről is. Az IKSZ részéről felajánlotta a partnerségi viszonyt az erdélyi szervezeteknek. Lakatosné Sira Magdolna (FIDESZ) az albizottsági tagjaként kiemelte, hogy jó lenne, ha minél gyakrabban lehetne hallani a magyarországi szervezetekkel kötött erdélyi kapcsolatokról, ugyanis az ottani fiatalok sok helyen újra kell tanulják a szervezeti, közösségi életet. Baráth Zsolt (JOBBIK) bizottsági tag hozzászólásában kijelentette: veletek vagyunk, jó úton jártok”.
 
Stágel Bencének az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos felvetésére válaszolva a MIT küldöttsége kiemelte, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által kiépített Demokrácia Központ-hálózatban több egykori és jelenlegi MIT-es fiatal segít az állampolgársági kérelmet beadó személyeknek.
 
Bozsó Imre Lehel, a MIT alelnöke a jelenlevő ifjúsági főosztályvezető felvetéseire válaszolva javasolta, hogy a márciusban sorra kerülő Európai Ifjúsági Konferenciára hívják el a MIK teljes Állandó bizottságát, hogy minden határon túli régió képviselete jelen legyen. Ugyanakkor kérte, hogy a főosztály által kiosztandó támogatások kapcsán a MIK Állandó bizottságának javaslattételi joga legyen.
 
Sándor Krisztina, a MIT elnöke ismertette azokat a javaslatokat, amelyeket múlt év végén a tanulmányi kirándulások programja kapcsán a programot működtető Apáczai Alapítvány felé megfogalmaztak, s melynek eredményeként elkezdődött egy átfogó erdélyi adatbázis összeállítása, elsősorban azon ifjúsági rendezvények népszerűsítésére, melyekre célszerű és hasznos lenne magyarországi fiatalokat, osztályokat vendégül látni. Javasolta, hogy a kihelyezett ifjúsági albizottsági ülések gyakorlatából hagyományt lehetne teremteni, így évente legalább egy alkalommal szívesen látja az albizottságot akár a MIT szervezésében is Erdélybe.
 
MIT Sajtóiroda
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2011-01-31