2017. szeptember 19., kedd

EUROPEAN CIVIC POWER - Európai fiatalok a 21. században

 
 
A European civic power című, a Youth in Action európai uniós projekt áprilisi kiírásán elnyert pályázati program keretén belül 2010. július 2. és november 6. között különböző programokra került sor a MIT szervezésében.
Jelen program a Tusványosi Nyári Szabadegyetem keretén belül zajlott. Július elején a nyári szabadegyetemre készült a MIT; több egyeztetést és tervezést követően, a partnerekkel együtt döntöttünk a helyszínről és időpontról, azaz, hogy 2010. július 17-27. között szervezzük Tusnádfürdőn a szabadegyetem keretén belül az alábbi programokat.
Az említett időszakban egyfajta választási kampányra került sor a szabadegyetem berkeiben. Jelen voltak európai parlamenti képviselők, illetve magyarországi és romániai politikusok. A tusnádi szabadegyetem ideális helyszínnek bizonyult ezekre, illetve hasonló politikai és szociális tevékenységekre is. Részt vettek többek közt a budapesti Pro Minoritate Alapítvány képviselői (15 fő), a Magyar Nyelvért Alapítvány részéről 14 fő, illetve a Spolocentstvo Madarskej Mládeze – Magyar Ifjúsági Közösség (MIK-SMM) és Zvaz Skautov Madarskej Narodnosti – Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) részéről 15, illetve 13 fiatal. A MISZSZ 31 fiatalt (ebből 5 roma) és a MIT 34 fiatalt (ebből 9 roma) vont be a programba.
Egy kellemes környezetben Romániában, Magyarországon és az Európai Unióban aktuális témákat boncolgattunk több neves meghívott és előadó társaságában. Természetesen a politikai témák mellett helyet kaptak a szórakoztató programok is, úgy mint a társasjátékok, kinti tevékenységek, bulik, koncertek. A résztvevő fiatalok együtt voltak napi 24 órán át.
A közel 10 napos program egy kis elméleti bemelegítővel indult, majd ezt követte egy gyakorlati felkészítő, végül mikor az összes információ az ifjak birtokában volt, kezdődhetett a kampány.
Augusztusban egy időközi kiértékelőt tartottunk, ahová elhívtuk a partnerek képviselőit, és a kitöltött kérdőívek segítségével, valamitn a történtek alapján kiértékelhettük a szabadegyetemen zajlott tevékenységeket. A hónap végén egy tervező-stratégiázó szemináriumra gyűltünk össze, ahol kidolgoztuk a MIT középtávú programjait, átbeszéltük a megírandó pályázatokat.
Szeptemberben a szabadegyetem fontosabb előadásait, tevékenységeit egy lemezre írtuk, októberben egy végső kiértékelőt tartottunk, hangsúlyt fektetve az eredmények kiértékelésére, illetve a jövőbeli tervekre.
A résztvevő fiatalok egy része úgy a szervezés, úgy a programokban való részvétel által bekapcsolódott a szabadegyetemi körforgásba. A tábornak igazi nemzetközi jelleget adott az, hogy nemcsak az országból, hanem külföldről is jelentős számban jöttek el, kapcsolódtak be a szervezett tevékenységekbe.
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2010-10-18