2017. szeptember 19., kedd

Mi vagyunk soron! Magyarország 2011-es EU-elnöksége

A Magyar Civil szervezetek Szövetsége (MCSZESZ), Magyar ifjúsági Tanács (MIT) és a Romániai Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének (RODOSZ) képviselőiként 2010. november 3-án résztvettünk a szegedi Innoratio Kutatóműhely által szervezett konferencián, melynek témája és címe Mi vagyunk soron! Magyarország 2011-es EU-elnöksége volt.
 
A konfernciát az Innoratio Kutatóműhely elnöke Kicsiny László nyitotta meg, aki felvezető előadásában kihangsúlyozta a soron következő féléves magyar EU-elnökség jó lehetőség Magyarország számára, hogy pozitívabb képet alakítson ki magárol, úgy Európában, mint a többi ország szemében is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sikeres elnökség lebonyolításához a kormánynak a civil szervezetek partnerségére is szüksége lesz, valamint olyan civil problémákra, mint az Európai Uniós aránytalan forráselosztások, hisz míg az önkormányzatok a források 65%-át tudhatják magukénak, a civil szféra csupán 4%-ra tarthat igényt. Ugyanez az aránytalanság figyelhető meg a nagyvállalatok, illetve a kis- és középvállalatok támogatottságát tekintve is. Reményét fejezte ki, hogy a soron következő EU-elnökség méltányosabb intézkedéseket fog majd bevezetni ez ügyben.
 
A második előadást Barabás Áron, az EU 2011 Civil Munkabizottság koordinátora tartotta, aki vázolta a soron következő elnökség prioritásait, úgy mint kilábalni a gazdasági váslságból és lefektetni az Európa 2020 stratégia alapjait, energiapolitikai és biztonsági ügyekben előbbre lépni, az EU bővítése Nyugat-Balkán-i térségben lévő országokkal, Duna-stratégiát, kulturális sokszínűség, valamint az aktív európai állampolgárság és önkéntesség. Jelezte, hogy az EU 2011 Civil Munkabizottság minden szervezet számára nyitott, aki aktívan és érdemben kívánja segíteni a sikeres elnökség megvalósulását, az EU-elnökség civil programjainak kidolgozását, valamint hogy összegyűjtik azokat a programokat, amelyek a következő félév folyamán az Európai Unióhoz kapcsolódnak, ezek listáját közzéteszik, így segítve az átláthatóságot. Magyarországon 2011. május 7-9. között rendezik meg az Európai Civil Napokat.
 
Rövid szünet után Berényi János, a Külügyminisztérium EU Elnökségi Kommunikációs Főosztályának vezető tanácsosa tartotta meg előadását. Rövid elméleti áttekintés után hangsúlyozta, hogy a kormány várja a civil szféra ötleteit, javaslatait, kéréseit, hogy közösen valósíthassák meg a sikeres elnökséget. Jelezte, hogy az elnökség kapcsán eddig mintegy 250 rendezvényt jegyeztek be, többségüket Budapesten és környékén, valamint a Balatonnál kívánják megszervezni.
 
Ezután Csányi László, Mórahalom alpolgármestere beszélt a a Szerbia-Románia-Magyarország hármashatár térségében kialakított Európai Területi Együttműködési Csoportosulásról (EGTC). Előadásában elmondta, hogy a hármashalom nem csak hátrány, hanem komoly előny is, és a létrehozott együttműködéssel ezt kívánják kiaknázni, úgy gazdasági, mint kulturális, turisztikai célokkal is.
 
A konferencia záróelőadását Csókási Eszter, a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Nonprofit Kft. Ügyvezető elnöke tartotta, aki kifogásolta a kormány civil szférával, valamint önkormányzatokkal szembeni magatartását és hangsúlyozta, hogy szükség van a közösen gondolkozásra és cselekvésre, ezért egy általuk összeállított dokumentációt, javaslatcsomagot kívánnak a kormány elé terjeszteni.
 
A konferencia zárásaként a tanulságok leszűrése után kötetlen hangulatban, állófogadás keretében zajlott tovább a beszélgetés.
 
A három kolozsvári szervezet képviselői ezúton is köszönetüket fejezik ki az Innoratio Kutatóműhely fele, hogy lehetővé tették a konferencián való résztvételt.
 
Kristály Bíborka
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2010-11-05