2017. szeptember 21., csütörtök

Civil Fórum Marosvásárhelyen

Civil Fórum – ifjúsági műhely


A XI. Civil Fórum keretén belül a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) az előző évekhez hasonlóan az ifjúsági szekció megszervezésére vállalkozott. 2010. október 16-án, Marosvásárhelyen Önkéntesség, diákmunka, pályázatok – fiatalok a civil pályán címmel három előadás, illetve kerekasztal-beszélgetés várta a fiatal és kevésbé fiatal érdeklődőket.

Az ifjúsági műhely első előadója Retkes Zita, jogász, a Gyermek és Ifjúsági Jogvédő Alapítvány programkoordinátora volt, aki az önkéntesség és a diákmunka törvénykezési hátteréről beszélt, felsorolva azokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki ilyen jellegű munkát végezhessen, illetve milyen korlátok léteznek. Az önkéntes tevékenységről szóló törvény értelmében például fontos egy ún. felelősségbiztosítás megkötése az önkéntes fiatallal, főleg külföldiek esetén. Kihangsúlyozta, hogy a gyermekmunka nem egyenlő a diákmunkával, ezért sokkal szigorúbbak a diákmunkát illető szabályozások, hisz könnyen visszaélhetnek vele a munkáltatók.

A második programpont egy kerekasztal-beszélgetés volt, mely azzal a céllal jött létre, hogy betekintést nyújtson az ifjúsági programokra szerezhető támogatási forrásokba. Eszerint a beszélgetés résztvevői három pályáztató intézmény részéről kerültek ki. Deák Ferenc, a Communitas Alapítvány Ifjúsági Szaktestületének referense röviden vázolta az alapítvány kiírásait, a közelmúltban történt változásokat az elszámolást illetően. Kakassy Blanka, az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság Maros megyei irodájának képviselője beszélt a hatóság pályázati kiírásairól, a hatóság által működtetett ifjúsági központokról. Kelemen Éva-Orsolya, az Oktatást és Szakmai Fejlődést Elősegítő Közösségi Programok Országos Ügynökségének képzője az európai uniós pályázatokról beszélt, melyek a már említettekhez képest nehezebbek, de érdemes több időt és energiát rászánni, hisz a megpályázható összegek is lényegesen nagyobbak. Lehetőség van megtanulni pályázni, jó pályázatokat írni, illetve elszámolni, ugyancsak az ügynökség keretein belül, hiszen rengeteg képzést szerveznek. A Fiatalok lendületben (Youth in Action) program keretén belül több kiírás is létezik, mindenki találhat a programjainak megfelelőt.

Az előadások sorát Varga Zoltán, az Areopagus Alapítvány programigazgatójának az ifjúsági szervezetek fenntarthatóságáról, a fejlődéshez felsorolt stratégiákról szóló bemutatója zárta. Példák segítségével vázolta, hogy mit jelent egy szervezet saját erőforrása, hogyan lehet ezt bővíteni, kiemelve, hogy nem csak az anyagi hátteret kell ilyenkor figyelembe venni.

Mint kiderült, a résztvevők közül sokan még nem írtak pályázatot, ezért nekik tájékoztató jellegű, de fölötébb hasznos volt a szombat délelőttöt a Civil Fórum ifjúsági műhelyében tölteni. A pályázatírásban már jártasabbak tapasztalataikat osztották meg az érdeklődőkkel.

Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2010-10-18