2017. szeptember 19., kedd

Tusványos program - PÉNTEK

Ami viszont eddig biztos: a Fősátorban délőtt 10-től állítólag korszakváltásnak lehetünk majd tanúi a magyar-román kapcsolatokban – a 2011-es EU-elnökség fényében. Vagy legalábbis ennek esélyeiről beszél nekünk Németh Zsolt (parlamenti államtitkár, Külügyminisztérium, Magyarország), Eckstein-Kovács Péter (Traian Basescu elnök kisebbségi tanácsosa), Szilágyi Zsolt (egyetemi oktató, EMNT alelnök, társelnök, EMEF kül- és nemzetpolitikai bizottsága), Catain Avramescu (egyetemi oktató, államelnöki főtanácsos). A fiúkat Smaranda Enache (társelnök, Pro Európa Liga) tartja kordában, ő mindkét nyelven tökéletesen ért. 

Délután 2 órától viszont ismét a belmagyar vizekre evezünk, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum ülésén irányadó kérésünk: merre tart a Magyar Összefogás. És most nagyon rosszul venné ki magát, ha lehajóskapitányoznánk az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) részéről Tőkés Lászlót, Toró T. Tibort kineveznénk fedélzetmesternek, míg ellentengernagyként az RMDSZ-től Markó Bélát, szárnyinasként Kelemen Hunort nevesítenénk, mert akkor Bakk Miklós (egyetemi oktató, BBTE, az EMEF Autonómia Bizottságának tagja) micsoda lenne, úszómester? 
Pedig eléggé benne vagyunk a vízben, adná magát a példa – a flottát viszont nem találjuk mi sem. 

Délután 4-től a Pro Európa Liga és a Horia Rusu Alapítvány partneri segítségével a közigazgatási reformkapcsán futnak egy kört:: Liviu Radu (egyetemi tanár, BBTE), Vasile Blaga (miniszter, Regionális fejlesztési és lakásügyi minisztérium), Cristian Pirvulescu (politológus, egyetemi oktató, SNSPA). 
Az EMNT – Jakabbfy sátorban lámpást ad a kezünkbe az Úr: déli 1-től az egyházi átvilágítás kapcsán penitenciázik Szabó László (lelkész, Erdélyi Unitárius Egyház), Antal János (külügyi előadótanácsos, KREK), Molnár János (egyháztörténész, Szeged). Módszertan és bizalom, így az alcím, az utóbbit megelőlegezzük Gazda Árpádnak (szabadúszó újságíró), jól gyóntat. 
Délután 3 órától a lovak közé hajítjuk a gyeplőt: szubszidiaritás és önkormányzatiság a Székelyföldön a téma, mi engedjük, hogy önjáró módon megnyilvánuljanak a székelyföldi megyei jogú városok megyei tanácsi elnökei és polgármesterei: Borboly Csaba (Hargita megye, RMDSZ), Tamás Sándor (Kovászna megye, RMDSZ), Bunta Levente (Székelyudvarhely, RMDSZ), Antal Árpád (Sepsiszentgyörgy, RMDSZ), Rácz Károly (Kézdivásárhely, MPP). Kis ellenféket azért beépít Papp Előd (EMNT alelnök). 
Délután 5-től viszont a népesedés a Kárpát-medencében az életmatematikai kérdés, Kiss Tamás (szociológus-demográfus, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Kolozsvár), Gyurgyík László (szociológus, Selye János Egyetem, Komárom), Révész Máriusz (országgyűlési képviselő), Kósa Ádám (EP-képviselő, Budapest), Adorjáni Katalin (Életfa Családsegítő Egyesület, Kolozsvár) számolják a résztvevőket. 

A partersátrak programjai közül terjedelmi okok miatt csupán a Biszku-film bemutatóját emelnénk ki (Commitment, este 6), ezt is csak azért, mert egyidőben lesz az E-MIL által szervezett Székely Irodalmi Guruzsmával, alias a Madagaszkár-projekttel. Ez alkalomból sor kerül az Iszkiri a guruzsmás berbécs elől c. székely irodalmi antológia bémutatására. Nyeletlenkednek: Fekete Vince, György Attila, Muszka Sándor, Orbán János Dénes és Sántha Attila, a székely literatúra lófői, gazda: Szőcs Géza. 
(A további programokról részletesen lehet olvasni itt!) 
Azért is sietnénk annyira, mert végre leírhatjuk, hogy este, ó, végre nékünk danol Rúzsa Magdi, utána pedig színre lép Hobo és Bandája. 
Mit mondjunk: visszafelé alszunk. 
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2010-10-18