2017. szeptember 21., csütörtök

Szombaton startolt az Adj, király, katonát! első regionális döntője

     Marosvásárhelyen zajlott a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett, idén nyolcadik alkalommal induló Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő első regionális döntője. A rendezvényre a Szent Kozma és Damján Plébánián került sor, itt 11 csapat versenyzett a döntőbe való jutásért.
    A szombat reggel érkező résztvevőket, kísérőtanárokat és szülőket a MIT, valamint az elődöntőben partnerszervezőként részt vállaló Romániai Magyar Cserkészszövetség lelkes csapata fogadta. A megnyitó beszédek rendjén a MIT részéről először Fancsali Barna elnök köszöntötte az egybegyűlteket, valamint Fülöp Júlia az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet elnöke, aki egyben az elődöntők programfelelőse.
    A gyerekek felkészültségét, valamint ügyességét három zsűri is pontozta: Kántor Csilla (pedagógus), Patek Emőke (közösségszervező és egykori cserkész), valamint Csíki Sándor (elnök, Erdélyi Nagycsaládokért Egyesület) személyében.
   A bemutatkozás után indulhatott a verseny, amelyen minden családnak kilenc próbát kiállva kellett „megvédenie az országát és felvidítania a királyt”. A szöveggyűjtemény meséire alapozó feladatok elsősorban kreativitást, csapatmunkát igénylő próbák voltak. A próbák gördülékeny levezetését, valamint a vetélkedő vidám hangulatát a lelkes műsorvezető csapat, valamint a felkészítő tanárokból, kísérőkből, érdeklődőkből álló közönség biztosította.

    A vetélkedő során úgy a tudást, mint az ügyességet is pontozta a zsűri, számos próba épült a mesefüzet anyagára, valamint a diákok egyénileg is kitöltöttek egy feladatsort. Az április 26-i kolozsvári MindentEldöntőre az első csapat jutott tovább, valamint az első tíz személy, aki a legmagasabb pontszámot érte el az egyéni írásbeli teszten.
Az Adj, király, katonát! marosvásárhelyi elődöntőjének díjazottjai:
I. hely: Hunok csapat: Kiss Szilárd (Székelykeresztúr), Kemenes Karina Kriszta (Kolozsvár), Muszka Barna (Segesvár)
II. hely: Isten Kardjai csapat: Pál Róbert (Segesvár), Székely Evelin Beáta* (Bálványosváralja), Nagy Kinga* (Torda)
III. hely: Kék sólymok csapat: László Debora (Bálványosváralja), Szabó Szidónia* (Nyárádszereda), Jakab Hortenzia-Nelli* (Újszékely)
Az írásbelin továbbjutottak a döntőre:
Csiszér-Rajti Anna-Lilla (Székelykeresztúr)
Sasu Simon Kinga (Torda)
Mózes Ervin-Kálmán (Újszékely)
Ferencz Paula Apollónia (Bálványosváralja)
Oláh Csilla (Segesvár)
Mózes Botond (Újszékely)
(A másik 4 személy azok, akik csillaggal vannak jelölve)

   Márciusban még három regionális döntőre kerül sor, amelyek 8-án Nagyváradon, 22-én Gyergyószentmiklóson és 29-én Baróton lesznek megszervezve. A rendezvényt támogatatta a Bethlen Gábor Alap, valamint a Romániai Magyar Cserkészszövetség részéről Szekeres Dénes és csapata.


Kolozsvár,
2014.03.02


MIT-sajtóiroda


http:// https://www.facebook.com/media/set/?set=a.748686921817583.1073741846.169703746382573&type=1

Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2014-03-04