2017. szeptember 21., csütörtök

Az Adj, király, katonát! döntőjére került sor a hétvégén Kolozsváron

Az idén hatodik alkalommal megrendezett vetélkedő helyi szakaszait 51 erdélyi településen szervezték meg, az itt továbbjutott csapatok vettek részt a regionális elődöntőkön, amelyet március folyamán három helyszínen: Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Kézdivásárhelyen tartottunk. A 3000 versenyző közül kiválasztott 34 gyermek vett részt a kolozsvári MindentElDöntőn. A szombati rendezvénynek a János Zsigmond Unitárius Kollégium adott helyet.

 
Elsőként Bardócz Csaba, ikafalvi református lelkész, az Adj, király, katonát! ötletgazdája és programfelelőse köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében hangsúlyozta a verseny alapkoncepcióját meghatározó családcentrikus életfelfogás fontosságát, valamint a gyermek családban, illetve társadalomban elfoglalt helyének tudatosítását, a társadalomban való aktív részvétel szükségességét, ugyanakkor megköszönte a felkészítőtanárok munkáját. Ezután a zsűritagok bemutatása következett. A bírálóbiztosok sorában Zsigmond Emese, a Napsugár Kiadó főszerkesztője, Bozsó Imre Lehel, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke, illetve Bardócz Csaba foglalt helyet.
 
A zsűri köszöntése után kezdetét vette a verseny, amelyet az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) kolozsvári szervezetének néhány fiatalja bonyolított le Rácz Norbert, kolozsvári unitárius lelkész vezetésével. A próbák egy család és benne különösen a gyermek életét, szerepét követték nyomon. Igy a résztvevőknek először szüleik megismerkedésének történetét kellett elmesélniük, majd nevet válasszanak maguknak, illetve egy családi képet rajzoljanak. Ezt követte az összetartás, a tudás, a szeretet próbája, míg végül egy-egy rövid jelenetben kellett bemutatni egy pillanatképet a család életéből.
 
A próbákat legügyesebben teljesítő „családok” ebéd után az eredményhirdetés és díjkiosztás keretében jutalomban részesültek. A támogatók jóvoltából minden gyermek ajándékcsomagot vehetett át. Így mindenki részvételi jogot nyert a Sepsibesenyőn Bardócz Csaba által megrendezésre kerülő Hun táborba, az első helyezett csapat tagjai az ODFIE jóvoltából gyermektáborban vehetnek részt, a második csapat tagjai pedig a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) felajánlásából a Rovásírástáborba nyertek részvételi jogot.
 
Az emléklapok és oklevelek kiosztása után Rácz Norbert megköszönte a fiataloknak a részvételt és a versenyen való teljesítményt, kísérőiknek az eredményes munkát és mindenkit a jövőre várhatóan újra megrendezésre kerülő vetélkedőksorozaton való részvételre buzdított.
 
A kolozsvári döntőn első három helyezettje:
 
I. helyezett: Szabó család: Cseke Alpár (Csíkszentsimon), Szigeti Nimród (Marosvásárhely), Horváth Adrián (Nagyenyed), Murgui Orsolya (Székelyhíd)
 
II. helyezett: Farkas család: Bakk Szabolcs Róbert (Csombord), Elekes Éva (Kápolnásfalu), Miklós Eszter Beáta (Küküllődombó)
 
III. helyezett: Rácz család: Koch Vivien (Kálmánd), Kopacz Róbert (Csíkcsicsó), Kovács Richárd (Szilágypanit)
 
A Napsugár Kiadó különdíjában részesültek:
 
Halász család: Gombási Levente Ferenc (Torda), Gedő Béla (Homoródszentpál), Kónya Előd (Nagyenyed)
 
Híres Szabó család: Straff Szende Barbara (Borszék), Madarász Erik (Gyergyócsomafalva), Száva Katalin (Székelyudvarhely)
 
Kacsó Attila (Alsósófalva), ill. Futó Bence (Magyargoroszló) az ügyes kérdésekért, Vizeli Ibolya (Marosvásárhely) a színészi alakításért érdemelt jutalmat szintén a Napsugártól. 
                               
A rendezvény megszervezésében, illetve a nyereményekhez támogatást nyújtottak: a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi IKE, az ODFIE, az RMCSSZ, a Kriterion Kiadó. A rendezvény megszervezésében és lebonyolításában való partnerségért ismételten köszönet az ODFIE-nek.
 
A viszontlátásra jövőben!
 
 
MIT-sajtóiroda
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2013-01-22