2017. szeptember 19., kedd

Az Adj, király, katonát! újabb elődöntőjére került sor a hétvégén Kézdivásárhelyen

A rendezvény a családcentrikus életfelfogást, valamint a gyermek családban, illetve társadalomban elfoglalt helyének tudatosítását, az aktív részvétel szükségességét kívánja erősíteni, egyszersmind életrevalóságra is nevelni a fiatalokat. Az idén hatodik alkalommal megrendezett vetélkedő helyi szakaszait 51 erdélyi településen szervezték meg, az itt továbbjutott csapatok vettek részt a regionális elődöntőkön.

 

A kézdivásárhelyi elődöntő szombat reggel vette kezdetét, amelyre 21 településről 63 versenyző érkezett. Az eseménynek a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ adott helyszínt. Bardócz Csaba, ikafalvi református lelkész, az Adj, király, katonát! ötletgazdája és programfelelőse köszöntötte a jelenlévőket. Felvezetőjében hangsúlyozta a verseny egészét meghatározó családközpontú értékek – egység, összetartás, szeretet, egymásrafigyelés – fontosságát, majd ismertette a verseny szabályait és a nyereményeket. Ezután a zsűritagok bemutatása következett. A bírálóbiztosok sorában Johann Taierling, helyi vállalkozó, aki a versenyzők számára a szülőföldön maradást és a társadalomban való aktív részvételt volt hivatott képviselni, Raff Róbert, református lelkész, nagycsaládos, illetve Bozsó Imre Lehel, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke foglalt helyet. Bemelegítőként az Ugi-bugi nevű játékot játszották a gyerekek. A próbákatVas Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács munkatársa vezette le Incze Borbándi Johanna, Györbiró Emese, Timár Tímea, Istók Kriszta, a helyi Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) tagjainak segítségével.

 

Elsőként három-három versenyzőből álló ún. “családok” alakultak meg, akik nemcsak nevet, hanem címert és mottót, vagy himnuszt is kitaláltak maguknak. Ezután kezdetét vette a döntőbe jutásért folyó verseny. A vetélkedő feladatait ügyességi, leleményességet és kreativitást egyaránt igénylő, illetve a résztvevők tárgyi felkészültségét felmérő próbák jelentették. A hangulatot a váratlanul felhangzó “Sej!” bekiálltás emelte, amire a gyerekeknek bugizniuk kellett.

 

A próbákat sikeresen kiálló “családok” ebéd után az eredményhirdetés és díjkiosztás keretében természetesen jutalomban részesültek. A támogatók jóvoltából minden gyermek ajándékcsomagot vehetett át. Így mindenki részvételi jogot nyert a Sepsibesenyőn Bardócz Csaba által megrendezésre kerülő Hun táborba.

 

Az emléklapok és oklevelek kiosztása után Bardócz Csaba megköszönte a fiataloknak a részvételt és a versenyen való teljesítményt, kísérőiknek az eredményes munkát és mindenkit a jövőre várhatóan újra megrendezésre kerülő vetélkedőksorozaton való részvételre buzdított, a nyerteseknek pedig eredményes készülést kívánt a hamarosan következő MindentelDöntőre.

 

A kézdivásárhelyi elődöntőn első három helyezést elért csapatok:

I. helyezés: A szabósegédek: Cseke Alpár (Csíkszentsimon), Kopacz Róbert (Csíkcsicsó), Gedő Béla (Városfalva)

II. helyezés: Három testvére:  Kelemen Tímea (Csíkszereda), Gábor Csaba Örs (Kányád), Bilibok Előd(Csíkszereda)

III. helyezés: Összetartók: Száva Katalin (Székelyudvarhely), Madarász Erik (Gyergyócsomafalva), Pan?iru Bianca (Trunka)

 

Az egyéni felmérők alapján a MindentelDöntőbe jutottak:

 

1. Domokos Orsolya – Gyergyócsomafalva

2. Kopacz Róbert – Csíkcsicsó

3. Elekes Éva – Kápolnásfalu

4. Nagy Noémi Anita – Homoródszentpál

5. Madarász Erik – Gyergyócsomafalva

6. Pető Tímea – Erdőfüle

7. Kelemen Tímea – Csíkszereda

8. Szilágyi Gabriella – Gyergyócsomafalva

9. Száva Katalin – Székelyudvarhely

10. Cseke Alpár – Csíkszentsimon

                                

A rendezvény megszervezésében támogatást nyújtottak: a Bethlen Gábor Alap, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi IKE, az ODFIE, a Communitas Alapítvány. Az elődöntő díjait köszönjük a Merkúr üzletláncnak, illetve a Bon Sweet Bon Kft.-nek. Ezúton köszönjük a kézdivásárhelyi Erdélyi Magyar Ifjak segítségét a rendezvény lebonyolításában. 

Az Adj, király, katonát! vetélkedő döntőjére április 28-án Kolozsváron kerül sor.

 

 

MIT-sajtóiroda

 

 

 

Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2013-01-22