2017. szeptember 19., kedd

Tusványos program - SZERDA

A Fősátorban reggel 10 órakor kerül sor az ünnepélyes Megnyitóra. Németh Zsolt (parlamenti államtitkár, Külügyminisztérium, Budapest), Toró T. Tibor (ügyvezető elnök, EMNT, Temesvár), Sándor Krisztina (főszervező, MIT, Kolozsvár), Albert Tibor (polgármester, MPP, Tusnádfürdő) köszöntik a t. ébrenlévő táborozókat, majd rögtön a lovak közé csapunk: 10.30-tól a főtéma az EU és a nemzeti gazdaságok – béklyó vagy kitörési lehetőség a válságból? Akik erre válaszolni fognak: László János (vállalkozó, az EMNT székelyföldi régió elnöke, Székelyudvarhely), Mendelényi Dániel (informatikai megoldások és szolgáltatások terület vezetője, Siemens Zrt.), Becsey Zsolt (államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium), Juhász Jácint (dékán-helyettes, BBTE, Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Kar), Szatmáry Kristóf (elnök, BKIK), mindezt az őstusványosos Mátis Jenő (elnök-vezérigazgató, BGA Mikrohitel Rt., Kolozsvár) moderálja. 

Sátoralja

Délután 4 órától a fősátorban a csángóké a terep: „Nem vagyunk árvák…” címmel a tíz éves magyar oktatási program eredményeiről és a a moldvai csángó közösségekben a magyar nyelvű hitélet lehetőségéről beszélget Diószegi László (ügyvezető igazgató, Teleki László Alapítvány), Solomon Adrián (elnök, Moldvai Csángómagyarok Szövetsége), Iancu Laura (költő), Berszán Lajos atya (a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium alapítója), Ferencz Éva (oktatási felelős, MCSMSZ), Sógor Csaba (Európai parlamenti képviselő, ENP). A beszélgetőket Nagy Bercel (titkárságvezető, Nemzetpolitikai államtitkárság, Budapest) óvja attól, nehogy elcsángáljanak. 
Az EMNT – Jakabffy-sátorban déli 1 órától indul az élet. Hegedűs Csilla (műemlékvédelmi tanácsos, Kulturális Minisztérium, Bukarest), Diószegi László (ügyvezető igazgató, Teleki László Alapítvány), Tamási Judit (régészeti felügyelő, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal) a Kárpát-medencei kastélyok, várak, műemlék templomok örökségvédelmének kérdéseit „problématérképezik”fel, „idegvezető” Gergely Balázs (történész, az EMNT regionális elnöke). 
Délután 3-tól az elkobzott levéltárak, könyvtárak, műkincsek nyomába eredünk. A visszaszolgáltatás helyzetéről Nagy Mihály (ügyvezető igazgató, Állami Levéltár), Molnár Lehel (levéltáros, Erdélyi Unitárius Egyház), Sipos Gábor (Erdélyi Református Egyházkerület kolozsvári Gyűjtőlevéltárjának vezetője) osztják meg tapasztalataikat, a helyszínelők vezére Róth András Lajos (történész, a Haáz Rezső múzeum ügyvezető igazgatója). 
Délután 5-től az új román lusztrációs törvény kérdését Florian Mihalcea (elnök, Temesvár Társaság) és Marius Oprea (történész, IICCR elnöke) világítják át, a nagyítót Toró T. Tibor (ügyvezető elnök, EMNT) tartja. 
A MISZSZ-sátorban is déli 1 órakor startolnak a fiatalok, ekkor a Bálványos Intézet lesz a terítéken. Az alapításról, intézetszervezésről Sándor Krisztina (főszervező, MIT elnök, Kolozsvár), Toró T. Tibor (alapító, EMNT ügyvezető elnök, Temesvár), Szilágyi Zsolt (egyetemi oktató, társelnök, az EMEF kül- és nemzetpolitikai bizottsága), Tárnok Mária (kuratóriumi elnök, Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, Budapest) és Demeter Szilárd (irodavezető, Tőkés László EP-képviselő központi irodája) vallanak, már ha engedi Somogyi Attila (MISZSZ elnök, programszervező). Délután fél 3-kor az ifjak leteszik a garast: Magyar Ifjúsági Konferencia – X év plusz egy. Merre tovább? – kérdezi Brendus Réka (szakértő, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Budapest), Kucsera Tamás Gergely (Budapest), Varga Diósi Viola (Vajdaság), Neszméri Csilla (Felvidék), Sándor Krisztina (Erdély), ha csak ülnek kukán, akkor Bardócz Csaba (református lelkész, Ikafalva) összevonja szemöldökét. 
Délután 4-től a LEADER-program – lehetőség és kihívás témakörben Csáki Rozália (projektvezető, Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely), Már István (Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely) oszlatják a homályt, a ködkürtöt Orbán Árpád (regionális igazgató, Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely) fújja. 
A Commitment-sátor délután 2-től nyitja a cölöpkaput, de akkor rögtön bele a közepébe: az állami magyar egyetem lehetőségének kérdéskörében Hantz Péter (egyetemi tanár, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke, Heidelberg), Tonk Márton (dékán, Sapientia–EMTE, Kolozsvár), Magyari Tivadar (rektor-helyettes, BBTE, Kolozsvár), Hoffmann Rózsa (oktatási államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, Budapest) keresik, hogy kinél van az ötödik ász, Csekő Krisztina (főigazgató, Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet) az osztó. Délután négy órakor az infokommunikációs forradalom = személytelen oktatás? – IKT technológia az óvodától az egyetemig programpontban Fauszt Zoltán (Neptun), Pikéthy Árpád (IBM), Halász József (Dabasi TISZK), Bambuk László (Dabasi TISZK), Kocsmár Kornél (Taninform), Ritter Dávid (ELTE Informatikai Igazgatóság), Dr. Kandikó József (rektor, Modern Üzleti Tudományok Főiskola, Székelyudvarhely) írják a szoftvert, rendszergazda Kerékgyártó Sándor. 

Borban az igazság

A CORVINA-sátor idén színesebb kínálattal rukkol elő: délután 2-kor alapkérdést feszegetnek: Nyelvi jogaink. Ha vannak, miért nincsenek? Szigeti Enikő (ügyvezető igazgató, Civil Elkötelezettség Mozgalom, Marosvásárhely), Batizán Emese (programfelelős, CEMO), Horváth István (egyetemi tanár, BBTE), Cúth Csaba (elnök, Anyanyelvünkért Polgári Társulás, Komárom) jogosultak válaszolni Balogh Levente (újságíró, Krónika) kérdéseire. A sport sem marad el az idén, délután 4 órától Gyulay Zsolt kajakozóval, kétszeres olimpiai bajnokkal beszélgethetünk, ha engedélyezi Toró Tamás (elnök, EMNT Országos Sportbizottság). 
A partnersátraink kínálatából épp csak jelzésértékűen: a Sapientia-sátorban délután 4-től Aáry-Tamás Lajos, Magyarország oktatási ombudsmanja, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem szociológus szakos hallgatói az „Iskolai veszélyek” címmel számolnak be a vonatkozó kutatásaik eredményeiről. A PKE sátrában Cserey Csaba interaktív ütőshangszer koncertjét mi is megnézzük. Idén teljes fegyverzetben érkezik az Erdélyi Magyar Írók Ligája, az E-MIL, a Csűr teraszán délután 4-től órától Mandics György Manipulált forradalom című könyvét, míg este 7-től Molnár Vilmos Postakocsi c. verseskönyvét és Lakatos Mihály Bolhaszerenád c. verseskönyvét mutatják be, Házigazda Orbán János Dénes, az E-MIL elnöke. 
B. Nagy Veronika folytatja beszélgetőműsorait az RTV Képzelt kávéházában. Idén először külön sátorral jelentkezik a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara – Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetsége (BKIK). 
Szépérzékünk fejlesztéséért a Design Pont & Kreatív Műhely a felelősök. Ám azért, hogy ne haljunk meg hülyén, az Élő Erdély Egyesület vállalta a missziót – szerdán Orbán Balázs munkásságáról lesz szó a tusványosi kismindentudás kisegyetemén. A Keskeny út-sátorban megpihenhet a vándor, ingyen és bérmentve ápolják a lelkét, ahogy igaz keresztényekhez illik. A Zöld Sátort a Zöld Erdély Egyesület és a Zöld Székely Egyesület működtetik, ahogy ismerjük őket, a környezettudatosságot nem tartják viccnek. 
Az elmúlt évek sikersátra a Vinum Primatis Borsátor, pedig a borkóstolás és borvásár épphogy nem a vedelésről szól. 

Este van már, nyóc óra

A Csűrben este kezdődik az Erdélyi filmek napja, rendező Lakatos Róbert. A rekeszizmok megmozgatásaként szerdán Felméri Péteren nevetünk, és ezért ő nem sértődik meg, hiszen ez a dolga.
Nem maradhatnak el a bulik sem: a MISZSZ-sátorban este 10 órától DJ Hunay csavarja a bakelitet, a Design Pont & Kreatív Műhely sátrában mash-up party lesz, a Csűrben DJ Golyó lökéshullámokkal kavarja a népmasszát. 
És most dobpergés, vagy dobszóló, attól függően, hogyan állnak be a fiúk: este 8-tól a Bikini csap a húrok közé, őket a Magashegyi Underground követi, Bocskor Bíborka ismét hazatért. 
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2010-10-18